”Det behövdes ingen lång betänketid”

När vi besöker Jenny Marchant på hennes nya arbetsplats för dagen är vinden kall men trädgården på Garvaregatan i Varberg står i full blom. Ogräset har också kommit långt och det är en av anledningarna att Jenny och Drömträdgård är här.

Jenny Marchant har jobbat i färgfackhandeln i sexton år. Ett arbete som hon trivdes bra med. Hennes trädgård där hemma var återhämtningsplatsen där hon kunde fylla på sin energi.
– Jag har alltid älskat trädgård och odlat mycket blommor och grönsaker hemma. Biodling är ett annat stort intresse. Jag har sex stycken samhällen, berättar Jenny för oss.
– Förra året tog jag en semesterdag för att jag ville testa hur det skulle kännas att arbeta med trädgårdsarbete. Jag gjorde en “prova på dag” på Drömträdgård innan jag bestämde mig för att söka in till vuxenutbildningen “Trädgårdsanläggning och grönyteskötsel” på Munkagårdsskolan i Tvååker

Jenny Marchant, Drömträdgård
Jenny Marchant

Kort betänketid

Veckan efter min “prova på dag” kontaktade Drömträdgård mig och frågade om jag inte ville börja arbeta hos dom direkt. Mina studier skulle inte starta förrän i mitten av augusti.
Jag behövde bara 20 minuters betänketid. Sen gick jag och sa upp mig, skrattar Jenny.
– Jag visste ju inte om jag skulle komma in på utbildningen så det var verkligen en chansning.

Trivs med jobbet

Idag är Jenny färdig med utbildningen och hon stormtrivs med jobbet.
– Jag har jätte goa kollegor och det är lite av ett drömjobb som är väldigt varierat från en dag till en annan. På frågan hur det är att arbeta utomhus i ur och skur så svarar hon att kylan kan vara jobbig. Men regn är inga problem. Det finns väldigt bra regnkläder så det är lugnt.

Händig hemma

Jag har alltid trivts med att vara kreativ och arbeta med händerna. När jag inte är i trädgården syr jag gärna kläder, virkar och stickar.
Ibland trycker jag också muggar och t-shirts.
– Ja, just det, säger hon. Jag renoverar möbler med. Det är också väldigt kul.
– Just nu är det full fart med mina bisamhällen. Sen har jag ju man och tre barn med.

Trädgårdsskötsel på abonnemang

I trädgården som vi möter henne har de redan varit en gång tidigare i vår. Man kan säga att fastighetsägarna har trädgårdsskötsel på abonnemang. De behöver aldrig fundera på ogräs, klippa gräset eller beskära växter. Det sköter vi.

I en häck har allt ogräs försvunnit och kvar står bara några stolta tulpaner.
–Tulpanerna får vara kvar tills dess de blommat över, säger Jenny.
När vi lämnar henne är hon i full färd med att ansa rosorna som kommer blomma vackert om någon månad hos kunderna som kan njuta av trädgården utan att behöva göra jobbet. Det låter ju inte så tokigt.

Artikeln i PDF format »

Jenny i full färd med att beskära rosenbuskarna. Reportage och foto: Kjell Simonsson, Paraiba