Drömträdgårds almanacka

– för skötsel så väl som njutning

Januari
Dags att ta ner julgranen både inne och ute, vill du ha hjälp med nedtagning och bortforsling så fixar vi det. Om du har växter i vinterförvaring bör du titta till dem och se till att de har tillräckligt med ljus och att de inte torkar ut för mycket. Ett enkelt sätt att tillföra mer ljus i vintermörkret är att använda en vanlig lysrörsarmatur. Koppla den till en timer och låt den lysa tolv timmar per dygn. Det är fullt tillräckligt för de flesta växter.
Glöm inte att njuta av din trädgård, även på vintern. Se hur snö och rimfrost förändrar kvarlämnade fröställningar och gräs. Njut av trädsiluetterna mot den kalla himlen – de är minst lika vackra som när de grönskar på sommaren.
Börja planera vad du vill göra med din trädgård under året. Ska du anlägga något nytt, förändra en rabatt, plantera nya träd? Kanske är det dags att bygga den där mysiga uteplatsen eller äntligen skaffa växthus? Oavsett vad kan vi hjälpa dig med det.

Februari
Leta i rabatterna efter de första, spirande skotten från dina lökväxter – de ger ett underbart löfte om att våren är på väg!
Nu börjar den traditionella perioden för beskärning av fruktträden, lite beroende på sort och väderlek. När det gäller stenfrukter bör man vara mer försiktig. Att beskära träd är en konst, är du det minsta osäker bör du ta hjälp. Tänk på att en felaktig beskärning gör mer skada än nytta.
Om du odlar grönsaker är det hög tid att så paprika och chili. Även tomater kan sås i slutet av februari eller i början av mars. Tänk på att de inte ska stå för varmt om du inte har tillskottsljus. I så fall blir de bara långa, rangliga plantor när de sträcker sig mot ljuset.

Mars
Leta upp en vindskyddad plats och njut av en kopp kaffe i vårsolen.
Hann du inte städa ur växthuset i höstas? Inga problem, gör det nu istället.
Förgro potatis, välj gärna en sort som är motståndskraftig mot bladmögel. Vill du ha färdig potatis till midsommar kan du plantera några stycken i en svart plasthink. När de har kommit upp cirka 20 centimeter fyller du på med jord. Sätt ut hela hinken när frostrisken är över och odla vidare i den.
Plantera vårblommor i krukor och kärl.

April
Dags att vårstäda din trädgård. Klipp ner perenner och gräs. Beskär dina rosor när björkarna börjar få blad som är små som musöron.
Om du har vinterförvarat växter är det läge att plantera om dem nu.
Vårgräv och gödsla trädgårdslandet. Planera in vad som ska sås var, tänk på växtföljden så att du inte odlar samma grödor år efter år på samma plats. Vill du lära dig mer är ”Handbok för Köksträdgården” av Lena Israelsson en utmärkt bok!
Sätt potatis, har du inte förgrott några går det att sätta dem precis som de är, det tar bara lite längre tid innan de kommer upp.
Njut av påskliljor och tulpaner. Varför inte göra ett besök på Botaniska trädgården i Göteborg och låta dig inspireras av deras fantastiska lökodlingar.

Maj
Nu börjar trädgårdsarbetet på allvar. Gräsmattan ska klippas, använd mulching så behöver du inte samla upp gräsklippet. Mulching är en gräsklippningsteknik som gör att det klippta gräset finfördelas innan det sprids ut på gräsmattan. Dessutom innebär det att du återför näring till gräsmattan – en del i det naturliga kretsloppet. Vi har aggregat med mulching på alla våra maskiner, men naturligtvis ordnar vi med uppsamling till de kunder som önskar det.
Vertikalskär gärna din gräsmatta nu, det sätter fart på gräsmattan och fräschar upp den. Passa på att gödsla samtidigt för optimalt resultat.
Rensa dina perennrabatter och fyll på med täckbark. Var försiktig så du inte rensar bort små frösådda perenner om det är en sort du vill ha mer av. Om du rensar ordentligt nu och har ett lager med upp till tio centimeter täckbark behöver du bara rensa två till tre gånger per säsong. Om du lägger täckbark på nya ytor, i synnerhet nyplanterade, kan du behöva gödsla ovanpå med någon form av kvävegödsel. Vill du hellre ha hjälp fixar vi det åt dig.

Juni
Se till att använda din gräsmatta – den finaste gräsmattan är ofta den som används mest. Låt barnen spela fotboll eller springa och leka på den – det hämmar mosstillväxten bättre än något annat.
Gå en runda i din trädgård när du kommer hem på kvällen, se om du hittar några liljebaggar, mördarsniglar eller andra skadedjur. Se i så fall till att oskadliggöra dem direkt.
Glöm inte att vattna gräsmattor och planteringar under torrperioder. Tänk på att vattna igenom jorden ordentligt när du väl vattnar. Att tillföra för lite vatten till nyplanterade växter kan göra mer skada än nytta – rötterna drar sig uppåt mot ytfukten istället för att söka vatten nedåt. Konsekvensen blir att plantan torkar ut och inte etablerar sig.

Juli
Dags att njuta av härliga svenska sommarkvällar, många anser att trädgården är bästa platsen för det.
Semestertider för många! Behöver du hjälp med skötsel av din trädgård när du är bortrest kan vi ordna det – se bara till att höra av dig i god tid.
Nu börjar JAS-beskärningen. Det innebär att det är dags att beskära stenfrukter, andra fruktträd samt övriga träd som blöder och tar skada om de beskärs på våren.

Augusti
Skörda säsongens grönsaker, frukt och bär. Njut av vackra sensommarblommor. Kom ihåg att det fortfarande kan behöva vattnas om sommaren är torr.
Ska du anlägga ny gräsmatta är augusti och september den bästa perioden. När man anlägger gräsmatta är det viktigt att det inte är för torrt. Osäker? Ring oss så hjälper vi dig!

September
September är en utmärkt tid att plantera perenner, eller dela på befintliga, vårblommande perenner om du inte redan gjort det. Gräv upp och ta in blommor som är känsliga för frost såsom till exempel dahlior.
Plantera de lökar du vill ha till våren. Var noga med att bara köpa lökar som ser bra ut, de ska vara fasta och inte allt för torra eller skrumpna. Ett tips är att plantera botaniska tulpaner, till exempel Tulipa Tarda. Det är en utsökt, liten tulpan som frösår sig om den hamnar på rätt plats. Trivs den kan du med tiden få ett hav av dem.
Höststädning av trädgården innebär mest att snygga upp den. Ta in frostkänsliga krukor och planteringskärl. Strunta i att klippa ner perenner och gräs, de mår bäst av att få stå kvar över vintern. Dessutom är fröställningarna, som sagt, ofta vackra att se på under vintern. Ljudet av gräsvippor i vinden är underbart.
Plantera en höstkruka med växter som tål frost så förlänger du växtsäsongen ytterligare.

Oktober
Klipp över löven på gräsmattan med gräsklipparen. Det finfördelar löven och om det inte är för mycket löv slipper du kratta ihop dem. Det du ändå krattar ihop kan du med fördel lägga i en kompost eller runt buskar och perenner – löv och lövkompost som marktäckning är en naturlig gödning som samtidigt skyddar växterna mot vinterns barfrost.
Om det inte är en riktigt tidig vinter går det fortfarande bra att plantera många perenner, lökar, träd och buskar. Alla växter som har rekommenderad höstplantering går att sätta ända tills dess tjälen kommer. September och oktober är bästa tiden för höstplantering. Plantera vitlöksklyftor, använd kontrollerat utsäde. De du har i kylskåpet gror oftast, men du riskerar att få med växtsjukdomar.

November
Nu går trädgården ner i dvala. Passa på att ge dina trädgårdsredskap lite extra omsorg inför vintern. Tvätta av dem ordentligt och olja in dem om det behövs. Med lite omvårdnad håller de betydligt längre.

December
Har du en vinranka är det dags att beskära den. Väntar du för länge är det risk att den blöder kraftigt.
Pynta din trädgård inför julen, kanske är adventsgran som kan lysa upp i vintermörkret? Vill du ha hjälp att få hem en gran och sätta upp den ordnar vi det åt dig. Vi sköter även snöskottning och halkbekämpning.