<h2>Njut av din trädgård</h2>
– Vi gör jobbet. <h2>Vi älskar trädgård!</h2> – Vi vet vad som ska göras och när det ska göras. <h2>Vi gör i princip allt
inom trädgård</h2>
– från skötsel till anläggning 
  och renovering.

Vårkänslor

2019-03-26

Nu är de där underbara vårdagarna verkligen här. Solen skiner och för varje dag som går har nya saker hänt i trädgårdarna. De tidiga vårlökarna blommar för fullt och perennernas skott bryter åter jordytan för ännu en växtsäsong. Växtkraften är enorm och man upphör aldrig att förvånas över hur snabbt vyer förändras den här årstiden.

Vi märker av vårvädret på flera sätt. Dels genom att vi får extra njutningsfulla arbetsdagar, men också av att telefonen alltid ringer för fullt under soliga dagar. Solen gör att många påminns om sina trädgårdsdrömmar och ringer för hjälp eller rådgivning. Just nu har vi tre huvudsakliga arbetsuppgifter. Växthusbyggen, beskärning och inte minst så vårstädar vi för fullt.

Fjolårets torra blomställningar och prydnadsgräs klipps ner för att ge plats för nya, späda skott. Fallna löv som legat som ett skyddande täcke under vintern räfsas nu undan från de platser där de är i vägen. Det optimala är egentligen att de får ligga kvar under buskar och perenner för att långsamt brytas ner men det är inte alltid möjligt. Speciellt inte här i Varberg där vårvindarna sprider dem åt alla håll och kanter. Dessutom är det inte bra med alltför tjocka lövlager då de kan förhindra viss växtlighet.

Istället får vi se till att kompostera dem så att trädgården får ny näringsrik jord när de brutits ned under ett par år. Det naturliga kretsloppet är en viktig aspekt även i våra villaträdgårdar och en bra trädgårdsjord är sprängfylld av nyttiga mikrober. Ett tecken på att jorden är frisk är när man ser att den innehåller mycket mask. Maskarna är odlarnas absolut bästa vän. De hjälper till att både luckra och gödsla jorden. Så nästa gång du hittar mask i din trädgård får du se till att tacka den för att den bor i just din trädgård 😊.

Gullviva som redan står i blom.

Påskliljorna sprider sig mer för varje år. Snart slår det ut!

Dags att klippa ned det låga Miscantusgräset ’Sioux’ vars vippor bidragit med vackra silhuetter i trädgården hela vintern.

Snart spirar det nytt gräs här så det var skönt att få bort det gamla.

Tusenskönorna blommar redan i gräset.

Hållbar trädgård

2019-03-08

Vi köper nästan alla våra växter från Splendor plant i Skåne, en av Sveriges största plantskolor som har ett fantastiskt utbud av växter av mycket bra kvalitet. Deras anläggning finns i Jonstorp vid Hallandsåsen vilket innebär kort transportsträcka till oss.

Tidigare i veckan kom årets katalog och det är alltid som en extra julafton när man får bläddra i den. I år blev vi extra glada när vi läste inledningen som jag lägger med som foto så ni kan ta del av den. De arbetar otroligt miljömedvetet i en bransch som har ett förflutet med stor negativ miljöpåverkan i form av bland annat besprutning, hög vattenåtgång och påverkan av konstgödning. De senaste åren har de lagt om sin produktion rejält. De arbetar aktivt för att förbättra mikrolivet i jorden. De har tagit fram ett nytt odlingssystem som kalkas Odla med jorden och erbjuder nu kurser i ämnet för oss som anlägger trädgårdar.

Vi är stolta över att leverera plantor från ett företag som är i framkant gällande miljö och hållbarhet.

Härliga höst!

2018-10-06

Jag älskar årstidsväxlingarna och njuter av att hösten är här. Det är första veckan i oktober och omkring oss brinner det i buskar och träd. Eldiga, mustiga bladfärger lyser upp i höstmörkret. Många växter har sin absoluta höjdpunkt just nu och jag njuter av min dagliga runda i trädgården. När man planerar sin trädgård ska man tänka på att den ska vara vacker året om, inte bara på sommaren.

Just nu är prydnadskörsbärets blad gulorange och många har redan fallit. Strax intill står katsuran och lyser och bakom dem står miskantusgräsets vackra vippor på rad vid dammen. Det är en ren fröjd att stå och titta på – synd att färgerna och känslan inte riktigt går att fånga på bild.

Den viktiga jorden!

2018-09-19

När vi anlägger planteringar åt kunder får vi ofta höra att deras jord är så dålig och måste bytas ut. I verkligheten behöver det nästan aldrig göras. I Varberg har vi på många ställen lätta sandjordar – rena drömmen för dem som kämpar med styv lera! Oavsett om vi har lera eller sand så kan vi nästan alltid tillföra ämnen som gör jorden bättre att odla i och samtidigt minska risken för näringsläckage.

Till en sandjord vill vi tillföra mullämnen i form av kompost, täckodling, naturgödsel och barkmull. En bra grundregel är att trädgården ska vara ett eget kretslopp och att allt avfall ska stanna kvar och återföras till jorden. Om man tar bort något, i form av skörd eller trädgårdsavfall, måste motsvarande näringsinnehåll tillföras.

Ett bra sätt att långsiktigt jordförbättra och tillföra näring är att använda sig av biokol som mättats med näring. Det går att köpa i välsorterade trädgårdsbutiker, men är man trädgårdsnörd så är man, och vi var ju givetvis tvungna att tillverka vår egen! Efter diverse efterforskningar om tillvägagångssätt valde vi att svetsa på ben på ett gammalt trasigt gjutjärnsbadkar och fyllde det med blandade trärester från årets vedhantering. Vi satte eld på det hela och lät det brinna tills det bara var glöd kvar vilket tog knappt en timme. Eftersom det inte tillförs något syre underifrån blir det ingen aska. När flammorna stillnat till en fin glödbädd släckte vi allt med kallt vatten och hällde över det i en plåttunna. Nu ska det mättas med gödselvatten innan det grävs ned i landen här hemma.

Vill du läsa mer om den viktiga jorden finns det en utmärkt artikel om du klickar här: Livsviktig jord.

Sköna september

2018-09-15

Idag står det 15/9 i almanackan och vi har redan nått halvvägs in i årets första höstmånad även om sommarvärmen tydligen gör ett besök i veckan som kommer. Kvällarna utomhus har blivit lite kortare och i kvällningen får man tända lampor och ljus i huset. I soffan såväl inne som i växthuset har lammfällarna kommit fram och jag sitter gärna och njuter av skymningen med en kopp te.

Det här är dessutom en period då jag njuter lite extra i trädgården. Köksträdgården bjuder fortfarande på stor skörd av tomat, kål, rotsaker, kryddor, squash och mycket annat. Hösthallonen mognar för fullt och behöver plockas varannan dag. Vår tio meter långa hallonhäck, som för nio år sedan startade som 15 små plantor, producerar cirka tio liter i veckan just nu. Perfekt till vinterns frukost-smoothies och goda pajer. Dessutom frossar vi indem färska med fil eller bara med lite gräddmjölk.

I blomsterplanteringarna njuter jag av höstfägring i fantastiska färger. Solrosor, kärleksört, prydnadsgräs, verbena och mycket annat blommar ännu. Dessutom börjar buskarna skifta färg och går mot rött och gult.

Jag lämnar alla skötselmåsten bakom mig på hösten och gör bara det jag känner för och orkar med. Gräset måste givetvis klippas ett antal veckor till och höstlök ska i backen. Får jag en stund över väljer jag att lägga den på ogräsrensning för det vet jag att jag har igen till våren.

För mig är hösten istället planteringstid – nu får jag äntligen sätta buskar, träd och perenner som jag planerat och drömt om. I år blev det ett nytt persikoträd som kom i backen i veckan som gick. Dessutom har jag krusbärsbuskar och lite annat smått och gott som väntar i sina krukor. Än är det gott om tid kvar – vi planterar ända till tjälen kommer.

Trädgårdsnjutning

2018-08-31

Vårt viktigaste budskap till alla trädgårdsägare är ”Njut av din trädgård”. Lätt att säga men ibland svårare att göra! Jag tror att nyckeln är att sluta lyssna på alla måsten och sluta jämföra sig med grannen. Tänk på att din trädgård är till för dig och din njutning och att du ska ha den på ditt sätt. Allt behöver inte vara perfekt!

När jag idag tittar ut på min egen trädgård kan jag välja att stressa upp mig över den regnvåta, oklippta gräsmattan eller att jag inte hunnit rensa klart trädgårdslandet. I dammen är vattnet inte kristallklart och hängmattan är kvar ute i regnet.

Jag väljer istället att plocka de underbara mogna hösthallonen som hänger på dignande grenar. Jag tar en tur genom köksträdgården och plockar av lite mogna tomater och njuter av skönheten i de blommande miscantusgräsen vid dammens vattenspegel.

Många som ser vår trädgård ser bara allt arbete som måste göras. Själv ser jag min alldeles egen drömträdgård som jag försöker njuta av varje dag!

Och nej, trots att vi har både kunskap och ett enormt intresse, hinner inte vi allt vi vill. När det av olika anledningar blir övermäktigt tar vi också in hjälp. Det är också ett sätt att njuta av sin trädgård!

Trädgårdsskötsel

2018-06-20

Trädgård är ett ämne som berör många och det finns oändligt många åsikter om hur den ska skötas. Vår filosofi är att det absolut viktigaste är att man ska njuta av sin trädgård oavsett vilket intresse man har av att sköta den. Vi som jobbar på Drömträdgård älskar trädgårdsarbete och tycker det är superlyxigt att få arbeta med det. Våra kunder varierar från den som, precis som vi, älskar arbetet, men inte riktigt hinner med det, till dem som inte har möjlighet att sköta den men ändå vill få njuta av dess ro och skönhet. Vi arbetar med allt från vanliga villaträdgårdar till bostadsrättsföreningar och företag. Vi är stolta över att ha personal med bred kompetens och inget uppdrag är för stort eller för litet.

Just nu gör vi det sista för att våra kunder ska ha det fint till midsommar och efter att vi själva firat midsommar fortsätter vi med häckklippning, ogräsrensning, trädvård och anläggning.

Glad midsommar till er alla så ses vi igen efter helgen!

 

NU4A0177