Julia ser trädgården som en helhet

Julia SvärdVi fick en pratstund med Julia Svärd som är trädgårdsingenjör och sedan i våras arbetar på Drömträdgård. Mellan telefonsamtal och skissande av trädgårdar fick vi också en hel del matnyttiga tips om hur man kan göra med sin trädgård.

– Jag började som florist och trivdes bra med det men kände att det kanske skulle bli lite enformigt i femtio år, säger Julia och skrattar lite. Därför valde jag att plugga vidare till trädgårdsingenjör. Utbildningen heter så men den kanske borde heta trädgårdsarkitekt för det beskriver mer vad det var vi fick lära oss.

Trivs med jobbet
Jag trivs bra på Drömträdgård. Det är en skön balans mellan att rita och ge förslag på trädgårdar och att få hjälpa till med skötsel och planteringar. Att Julia brinner för sitt arbete behöver vi inte tveka på för när samtalet kommer in på trädgård så lyser hon upp lite extra.

Att tänka på vid trädgårdsanläggning
Vad är det man bör tänka på när man ska anlägga en trädgård? – Det finns en hel del olika aspekter som man bör ta hänsyn till för att få en trädgård som man vill ha den. Dels bör man tänka på trädgården som en helhet. Om man planterar en buske här och en blomma där kan det lätt bli att trädgården känns lite rörigt. En annan sak som många inte tänker på är ståndort. Det vill säga att alla växter inte trivs var som helst. Ett bra knep är att se vad för växter som finns runt omkring för att kunna avgöra vad som trivs bra.

Inredning i trädgården
Sen kan det vara bra att hålla sig till ett tema på samma sätt som man ofta gör när det gäller heminredning. När vi ritar en trädgård brukar vi också tänka på att den ska vara snygg under alla fyra årstiderna. Det är en sak som lätt glöms bort.

Osäker?
Om ni känner er osäkra får ni skicka ett mejl så kan vi ge en prisuppskattning. Vi kan göra en skiss som ni kan gå efter själva, annars kan vi på Drömträdgård hjälpa er med allt ni vill. Så det är bara att mejla julia@dromtradgard.nu. Svårare är det inte säger Julia glatt. Ja, det verkar ju inte så svårt.

Julia Svärd brinner för att trädgården verkligen ska bli ytterligare ett rum. Nedan ser ni en bild från en av hennes favoritträdgårdar i England.
DSC_0651