”Klart grabben ska ha en båt!”

Om ni bokar ett sportfiskeäventyr med kapten Pa på den gambiska atlantkusten kommer ni att få åka ut med Ulrika Kranshammar. Hur det kommer sig och vart era julgåvor tog vägen i år berättar vi här.

Vi träffar Magnus Kranshammar som riktigt bubblar av entusiasm gällande ett litet sidoprojekt som han och hans fru Ulrika på Drömträdgård haft under ett drygt år.

Kapten Pa

Semesterbekant blev mer som familj
Vi börjar från början. Ulrika och Magnus åker på en semesterresa till Gambia i januari 2020. På semesterorten erbjuds sportfisketurer och det är där de först träffar kapten Pa eller Pa Foday Jammeh som han egentligen heter.

– Han var redan från början både duktig och väldigt proffsig berättar Magnus. Han kom i tid och hämtade upp oss. Allt var väl förberett och snart var vi ute och fiskade kaptensfisk vilket är en av de mest populära fisksorterna i Gambia. Magnus berättar att han fick en sådan på “15… 14… Äh, skriv 12 kilo så överdriver jag inte”.

Pandemin slog hårt
När Magnus och Ulrika förstod hur dyrt det är med fiskeredskap i Gambia så bestämde de sig för att sponsra Pa med lite sånt.
Därefter slog pandemin till. Turistnäringen tvärdog. Situationen blev mer och mer ohållbar för Pa och hans familj. Han hade ingen egen båt utan hyrde av andra. Det var väl lite där och då som idén föddes. “Klart att grabben ska ha en båt”. Sagt och gjort. Några samtal med vänner och bekanta gjorde att de fick in nog med pengar för att kunna hjälpa Pa att få sin alldeles egna fiskebåt.

– Förutom Ulrika och jag har Specsavers i Nyköping (som Ulrikas bror Håkan driver) bidragit och även “en okänd välgörare” som Karl-Bertil Johnsson skulle uttryckt det. Logga och lite flyers har Paraiba sponsrat med.

Hur väljer man någon att hjälpa?
– Vi valde att hjälpa Pa av flera anledningar. Vi tycker om honom. Vi har blivit lite av familj. Han är ordningsam och duktig. Men kanske allra främst för att han är generös och har ett stort kontaktnät. Han tvekar inte på att låta andra få del av framgången. På så sätt kommer hjälpen många till del, berättar Magnus.

Daglig kontakt
Det senaste har de haft daglig kontakt med Pa. Och i början av december är det åter dags för Magnus och Ulrika att åka ner till Gambia och träffa Pa och hans familj.

Efter trettio års arbete var Pa inte ens i närheten av att kunna köpa en båt och nu efter den globala pandemin står han starkare rustad än någonsin när turisterna börjar återkomma. Turister som åker med Ulrika Kranshammar ut på Atlanten. Ja, båten Ulrika Kranshammar alltså, inte människan Ulrika Kranshammar.

Reportaget som PDF