Möt Martin Köllerström

Vi träffar Martin Köllerström under sportlovet. Han går nu utbildningen ”Trädgårdsskötsel och anläggning” på Munkagårdsgymnasiet men vet redan var han kommer att jobba när utbildningen är klar. Drömjobbet hittade han på Drömträdgård.

Säljaren som blev trädgårdsarbetare

Kanske har ni pratat med Martin på hans tidigare jobb? Han har nämligen arbetat på flera av tidningarna i Varberg och allt började med att han var med när Varbergs-Posten startade upp i början på 2000-talet.
Men förra året kände han sig färdig med sitt arbete som säljare. Han kontaktade Magnus Kranshammar på Drömträdgård och fick prova på att arbeta inom trädgård. Det är något han av flera anledningar inte har ångrat.
– Alla borde göra det! Att få arbeta på riktigt innan man går en utbildning är oerhört givande.
Både han själv och Magnus var mycket nöjda efter prov-perioden och nu är snart utbildningen färdig. Då väntar jobb på Drömträdgård.

Alltid haft ett intresse för växter och odling

– Jag har alltid varit intresserad av odling. Min farbror var bonde och redan som barn tyckte jag det var härligt att få hjälpa till och se hur saker och ting växte.
Han tycker att det är själva odlingen som är roligast men är också svag för träd.

Älskar träd

– Det är ju viktigt med träd. Både för miljön men också att det ger en lummig och skön känsla i trädgården. Träd är det första man bör tänka på när man anlägger en ny trädgård. Det är ju de som tar längst tid att bli stora. Sen är sten fantastiskt kul att arbeta med oavsett om det rör sig om natursten, gatsten eller murar.

Frugan som kollega

Som kollega har han Sara, sin fru, som vi tidigare gjort ett reportage med. Hur är det att arbeta med sin fru?
– Det funkar jättebra. Vi har ju ett stort gemensamt intresse i trägård. Och det syns verkligen hemma hos oss. Där har trädgården blivit knökfull, säger han och skrattar.

Fina hus behöver fina trädgårdar

– Har man ett fint hus så tycker jag att man inte ska spara på trädgården. Den gör så stor skillnad. Och på Drömträdgård kan man få hur mycket eller lite hjälp som man vill. Vissa vill slippa sköta trädgården helt och då går det bra. Andra vill bara ha hjälp med beskärning eller sådant de inte kan eller klarar av. Oavsett vad så kan vi ju hjälpa dem.

Njuter av att arbeta utomhus

– Det är fantastiskt trevligt att få vara ute och jobba. Du vet hur det är när man åker skidor i fjällen och sedan kommer in på kvällen. Så är det varje dag. Sen ser man ju direkt vad man gjort när man arbetar med det här. Jag brukar alltid ta mig lite tid för att se skillnaden när vi varit i en trädgård en dag. Ibland går den nästan inte att känna igen. Det blir så fint resultat av jobbet man gjort och en positiv feedback från en nöjd kund. Den känslan är både skön och viktig.

Martin är snart klar med utbildningen och kommer då få arbeta med sin tidigare hobby.

Reportage och foto: Kjell Simonsson, Paraiba