Sara Köllerström

Sara har hittat sitt drömjobb!

Efter tjugo år på ett förpackningsföretag tog Sara Köllerström steget att byta karriär. Gallring av buskar och trädbeskärning är tillsammans med kundkontakter några av de arbetsuppgifter som hon trivs allra bäst med.

Vårsolen gassar och kvicksilvret har passerat 20° denna soliga aprildag då vi möter Sara Köllerström på en kolonilott vid Västgötagatan i Varberg. Koloniområdet har precis vaknat ur sin vintervila och det är helt rätt tid för vårstädning vilket är just det som Sara håller på med.

Olika perioder – olika arbeten
– Just nu är det väldigt mycket vårstädning i trädgårdarna som gäller. Arbetet är väldigt varierat och det går ju lite i cykler. Några av favoritsysslorna är att gallra ur buskar och beskära träd. Men det är kanske helheten med arbetet som är allra roligast.

Trädgårdsplanering och kundkontakter
För några år sedan gick hon ut “Trädgårdsskötsel och anläggning” på Munkagårdsskolan. Under utbildningen trodde hon varken att hon skulle arbeta med att planera trädgårdar eller ha någon vidare kundkontakt. Men det blev inte som hon trodde.
– Jag möter många kunder och får hjälpa dem att uppfylla sina trädgårdsdrömmar. Kundmöten är något som ger mig massor av energi. Det trodde jag verkligen inte, säger Sara och skrattar. Tillsammans med kunderna pratar vi igenom deras idéer och visioner för att kunna göra så bra jobb som möjligt.

Planera trädgårdar är ett pussel
Att skissa och göra växtförslag till både nya och befintliga rabatter i trädgårdar var en annan sak som Sara inte trodde hon skulle tycka var så kul.
– Men att planera trädgårdar är hur kul som helst. Det finns så många utmaningar med det. Vi har kundens vision, växternas placering och olika växtförhållanden att ta hänsyn till och till slut ska det ju se bra ut året om, oavsett vinkel. Det är spännande vara med hela vägen, från planering till att se det färdiga resultatet. Drömträdgård och Magnus (som är en av ägarna) har gett mig mycket ansvar vilket varit utmanande men gjort att jag hela tiden utvecklats både kunskapsmässigt och på ett personligt plan.

Trädgård även på fritiden
I vanliga fall leder Sara också spinningpass på Friskis och Svettis. Men nu har pandemin kommit ivägen.
– Jag har förstått att musikvalet är viktigt på spinning, säger jag.
– Musiken är ALLT! säger Sara och ler. Det finns en del gemensamt med spinning och skapa rabatter. Det handlar om att hitta det där “flowet”. Hon bor tillsammans med sin man på Brages gränd och tillsammans med honom håller de nu på att färdigställa sin alldeles egna drömträdgård hemma på tomten.

Reportage och foto: Kjell Simonsson, Paraiba