Sina

Sina älskar häckklippning och rosor

Spirean blommar som bäst när vi träffar Sina Meshgi på Södra vägen i Varberg. Där är han fullt sysselsatt med en av sina favoritsysslor. Han klipper häck. Men Sina kan mer än så. Mycket mer.


Sina har en 4-årig utbildning motsvarande trädgårdsarkitekt. Flera medlemmar av hans familj arbetar i ett stort familjeföretag som planterar växter och träd i Irans huvudstad, Teheran. Det är också därifrån Sina kommer ifrån.

Älskar trädgård
Att Sina älskar trädgård råder det ingen tvekan om. Det är hans största passion och det han verkligen brinner för.
–Allra roligast är häckklippning och gräsmatterenovering, säger han. Ulrika Kranshammar, som är med när vi träffas, flikar stolt in att han är otroligt duktig på linjer och former samt att figurklippa buskar.

Sina klipper häck

Viktigt att tänka framåt när man planterar växter
I Iran växer det inte mossa i gräsmattorna så vertikalskärning var något helt nytt för honom när han kom till Sverige. Annars är det mycket som är likt. När det gäller planering av trädgårdar är det alltid viktigt att tänka på hur det kommer att se ut efter några år.
–Om man till exempel planterar rhododendron och tuja tillsammans så blir det lätt alldeles för tätt eftersom båda behöver stor yta att växa på. Sedan är det viktigt att de högsta växterna står innerst i en rabatt så de kortare syns.

Men det är inte bara arbetet som Sina tycker om.
–Magnus och Ulrika Kranshammar (som äger och driver Drömträdgård) är fantastiska människor och de har blivit som mina familjemedlemmar. Sina hoppas att hans arbetstillstånd ska omvandlas till uppehållstillstånd men Immigrationsverkets kvarnar mal långsamt och det kan kännas nervöst att inte veta om man får fortsätta stanna i Sverige.

Framtidsdrömmar
Sinas fru, Mana, har sedan tidigare kandidatexamen inom elektroteknik. Från Växjö universitet har hon nu också en magisterexamen inom informationsteknik. Dessvärre slog pandemin till och därför har hon ännu inte fått jobb inom det området.
–Men kanske är hon en av de mest välutbildade personalassistenterna i Falkenberg där hon arbetar, säger Sina och ler. Sinas framtidsplanerna är att få fortsätta arbeta på Drömträdgård och så småningom kunna köpa ett hus med trädgård där de själva kan odla och kanske få barn.

Rosen är den vackraste blomman
Frågan om vilken som är favoritblomman visar sig vara väldigt enkel. Svaret kommer blixtsnabbt:
–Rosor! Jag älskar dem! Det spelar ingen roll vilken färg eller form de har. Rosen är vackrast. Så är det bara! säger Sina.

Sina älskar trädgårdsarbete i allmänhet och häckklippning i synnerhet.

Reportage och foto: Kjell Simonsson, Paraiba