Stig-Olof Kranshammar – Ett liv med maskiner och motorer

I dagarna öppnar drömträdgård upp sin småmaskinsverkstad under namnet “Drömträdgård maskin”. Vi träffar Stig-Olof Kranshammar i verkstaden. En minst sagt meriterad mekaniker som älskar maskiner. Speciellt de äldre motorerna.

Har du arbetat länge med maskiner och motorer?
– Jo, det kan man nog säga. Jag gick fordon på gymnasiet och sen dess har det mesta handlat om motorer
i mitt liv. Jag började min bana på Wohléns där jag arbetade som verkmästare och kundmottagare i 13 år.
Sedan startade jag eget och drev Maskinservice i 21 år. Företaget var en del av “Huskvarna Skog och Trädgård.” Vi sålde och reparerade alla sorters trädgårdsmaskiner.

Skönt när motorer är motorer och inte datorer
– Därefter jobbade jag tio år på bildepån och sex år på Aronssons bil. Jag har arbetat mycket med motorer som man kopplar upp och felsöker mot datorer. Men de äldre är motorerna är roligast. Jag förstår oftast med en gång vad det är för fel på dem. Det är helt enkelt en annan känsla i äldre motorer.

Rimliga kostnader
– En annan sak som är bra med gamla motorer är att reparationskostnaderna nästan alltid är rimliga. Det är ofta billigare än vad man tror att reparera gamla motorer. Moderna bilar är annorlunda. Där kan ju reparationen nästan bli hur dyr som helst.

Familj, motorer och träsnideri
– Jag är sedan 1971 gift med Margareta och vi har fyra barn och sju barnbarn tillsammans. Barnbarnen är det roligaste vi har.
– Bilar och motorer är ju annars mitt stora intresse och det är ju ett intresse som jag haft med mig hela mitt liv. Det gör detta med “Drömträdgård Maskin” extra roligt. – Jag har en annan hobby också. Det är träsnideri. Det är riktigt roligt. Det svåraste med det är att komma på vad man ska göra, säger Stig-Olof och ler.

En baddare på Pokemon Go
– Tidigare jagade jag men nu har jag sålt bössan. Men lite jakt blir det ändå för jag spelar Pokemon Go med tre av mina barnbarn. Vi ligger rätt nära varann i hur långt vi kommit. De leder över mig men jag är snart på level 28 så de får passa sig, säger Stig-Olof och skrattar gott.

Stig_olof1

 

Artikeln som PDF