Drömmen om en lummig trädgård

När Therese och Henric Lidberg köpt sitt nya hus på Norra Nygård i Varberg så insåg de snart att de ville ha en helt annan trädgård. Nu håller Drömträdgård på att förverkliga den där lummiga trädgården som de drömt om.

Det är faktiskt den andra trädgården som Drömträdgård bygger åt makarna Lidberg. Den första var en radhusträdgård. När de nu köpt en villa visste de precis vart de skulle vända sig för att få hjälp att förverkliga sina trädgårdsdrömmar.

Stensatta gångar
Deras nya trädgård håller just nu på att anläggas och Therese är den som brinner mest för projektet.
– Henric är inte så engagerad men väldigt glad över att vi kommer få en fin trädgård.
Runt om i trädgården kommer det bli stensatta gångar.
– Magnus på Drömträdgård är grym på stensättningar och har många bra tankar. Sedan är ju Thomas, som sätter mycket av stenen, väldigt noggrann och duktig. De brinner verkligen för det de gör.

En lummig trädgård – snart
Det kommer bli en hel del växter och det är för att Therese och Henric vill få känslan av en lummig trädgård redan från start.
– Det gör att vi kommer bli tvungna att dela på en del växter framöver, men det tycker jag det är värt, säger Therese.

Växthuset kommer bli centralt
Mitt i trädgården kommer deras nya växthus stå. Där kommer det växa tomat, gurka och paprika. – Men verkligen inga druvor. Några vinrankor kommer aldrig in i växthuset, säger Therese bestämt.
– Fikon kanske, men inga vinrankor. Det kommer vara en hel del perenna (fleråriga), växter i trädgården.
– Jag har tillsammans med Sara och Ulrika på Drömträdgård sållat en del för att få de mest lämpliga arterna. Jag vill gärna att det ska blomma under hela säsongen.

Tycker om trädgårdsskötsel
Therese berättar att hon har en hel del vana av trädgård sedan tidigare och hade kunnat göra mycket av arbetet själv men att tiden saknas.
– Däremot tänker jag inte leja bort skötseln. Jag tycker verkligen om trädgårdsskötsel. Jag vet ofta vad jag vill men lyssnar gärna på Drömträdgård som kan hjälpa mig med det som jag kanske inte tänkt på. Till sommaren kommer det vara en trädgård som inte ser så nyanlagd ut som den egentligen är. En lummig, blommande trädgård med växthus, stengångar, grönsaker och perenner.

Reportage och foto: Kjell Simonsson, Paraiba