När vi anlägger planteringar åt kunder får vi ofta höra att deras jord är så dålig och måste bytas ut. I verkligheten behöver det nästan aldrig göras. I Varberg har vi på många ställen lätta sandjordar – rena drömmen för dem som kämpar med styv lera! Oavsett om vi har lera eller sand så kan vi nästan alltid tillföra ämnen som gör jorden bättre att odla i och samtidigt minska risken för näringsläckage.
Till en sandjord vill vi tillföra mullämnen i form av kompost, täckodling, naturgödsel och barkmull. En bra grundregel är att trädgården ska vara ett eget kretslopp och att allt avfall ska stanna kvar och återföras till jorden. Om man tar bort något, i form av skörd eller trädgårdsavfall, måste motsvarande näringsinnehåll tillföras.
Ett bra sätt att långsiktigt jordförbättra och tillföra näring är att använda sig av biokol som mättats med näring. Det går att köpa i välsorterade trädgårdsbutiker, men är man trädgårdsnörd så är man, och vi var ju givetvis tvungna att tillverka vår egen! Efter diverse efterforskningar om tillvägagångssätt valde vi att svetsa på ben på ett gammalt trasigt gjutjärnsbadkar och fyllde det med blandade trärester från årets vedhantering. Vi satte eld på det hela och lät det brinna tills det bara var glöd kvar vilket tog knappt en timme. Eftersom det inte tillförs något syre underifrån blir det ingen aska. När flammorna stillnat till en fin glödbädd släckte vi allt med kallt vatten och hällde över det i en plåttunna. Nu ska det mättas med gödselvatten innan det grävs ned i landen här hemma.
Vill du läsa mer om den viktiga jorden finns det en utmärkt artikel om du klickar här: Livsviktig jord.