Sköna september

Sköna september

Av: | september 15, 2018 | Uncategorized

Idag står det 15/9 i almanackan och vi har redan nått halvvägs in i årets första höstmånad även om sommarvärmen tydligen gör ett besök i veckan som kommer. Kvällarna utomhus har blivit lite kortare och i kvällningen får man tända lampor och ljus i huset. I soffan såväl inne som i växthuset har lammfällarna kommit fram och jag sitter gärna och njuter av skymningen med en kopp te.

Det här är dessutom en period då jag njuter lite extra i trädgården. Köksträdgården bjuder fortfarande på stor skörd av tomat, kål, rotsaker, kryddor, squash och mycket annat. Hösthallonen mognar för fullt och behöver plockas varannan dag. Vår tio meter långa hallonhäck, som för nio år sedan startade som 15 små plantor, producerar cirka tio liter i veckan just nu. Perfekt till vinterns frukost-smoothies och goda pajer. Dessutom frossar vi indem färska med fil eller bara med lite gräddmjölk.

I blomsterplanteringarna njuter jag av höstfägring i fantastiska färger. Solrosor, kärleksört, prydnadsgräs, verbena och mycket annat blommar ännu. Dessutom börjar buskarna skifta färg och går mot rött och gult.

Jag lämnar alla skötselmåsten bakom mig på hösten och gör bara det jag känner för och orkar med. Gräset måste givetvis klippas ett antal veckor till och höstlök ska i backen. Får jag en stund över väljer jag att lägga den på ogräsrensning för det vet jag att jag har igen till våren.

För mig är hösten istället planteringstid – nu får jag äntligen sätta buskar, träd och perenner som jag planerat och drömt om. I år blev det ett nytt persikoträd som kom i backen i veckan som gick. Dessutom har jag krusbärsbuskar och lite annat smått och gott som väntar i sina krukor. Än är det gott om tid kvar – vi planterar ända till tjälen kommer.

Arkiv