Vårkänslor

Vårkänslor

Av: | mars 26, 2019 | Uncategorized

Nu är de där underbara vårdagarna verkligen här. Solen skiner och för varje dag som går har nya saker hänt i trädgårdarna. De tidiga vårlökarna blommar för fullt och perennernas skott bryter åter jordytan för ännu en växtsäsong. Växtkraften är enorm och man upphör aldrig att förvånas över hur snabbt vyer förändras den här årstiden.

Vi märker av vårvädret på flera sätt. Dels genom att vi får extra njutningsfulla arbetsdagar, men också av att telefonen alltid ringer för fullt under soliga dagar. Solen gör att många påminns om sina trädgårdsdrömmar och ringer för hjälp eller rådgivning. Just nu har vi tre huvudsakliga arbetsuppgifter. Växthusbyggen, beskärning och inte minst så vårstädar vi för fullt.

Fjolårets torra blomställningar och prydnadsgräs klipps ner för att ge plats för nya, späda skott. Fallna löv som legat som ett skyddande täcke under vintern räfsas nu undan från de platser där de är i vägen. Det optimala är egentligen att de får ligga kvar under buskar och perenner för att långsamt brytas ner men det är inte alltid möjligt. Speciellt inte här i Varberg där vårvindarna sprider dem åt alla håll och kanter. Dessutom är det inte bra med alltför tjocka lövlager då de kan förhindra viss växtlighet.

Istället får vi se till att kompostera dem så att trädgården får ny näringsrik jord när de brutits ned under ett par år. Det naturliga kretsloppet är en viktig aspekt även i våra villaträdgårdar och en bra trädgårdsjord är sprängfylld av nyttiga mikrober. Ett tecken på att jorden är frisk är när man ser att den innehåller mycket mask. Maskarna är odlarnas absolut bästa vän. De hjälper till att både luckra och gödsla jorden. Så nästa gång du hittar mask i din trädgård får du se till att tacka den för att den bor i just din trädgård 😊.

Gullviva som redan står i blom.

Påskliljorna sprider sig mer för varje år. Snart slår det ut!

Dags att klippa ned det låga Miscantusgräset ’Sioux’ vars vippor bidragit med vackra silhuetter i trädgården hela vintern.

Snart spirar det nytt gräs här så det var skönt att få bort det gamla.

Tusenskönorna blommar redan i gräset.

Arkiv